12. decembra 2022

Za ostnatým drôtom - historický román o najznámejšej vzbure v Auschwitzi.

Asi by som na prstoch jednej ruky narátala súčasné románové spracovania príbehov z obdobia druhej svetovej vojny (nazvem to takto, pre lepšiu predstavivosť), ktorých autorom je muž. A ešte menej bolo vydaných kníh, ktoré hovoria o povstaní v Osvienčime koncom roka 1944, teda tesne pred oslobodením tábora, kedy sa vzbúrili členovia Sonderkommanda. Nielen to ma na knihe Za ostatým drôtom z pera Jamesa D. Shipmana lákalo a tak som sa do nej so zvedavosťou pustila. 
Opäť sa jedná o fiktívny príbeh. Ústredné postavy - teda Jakub, Anna, Tomasz a Dieter sú vymyslené. Príbeh bol však z veľkej miery inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa v tom období stali, ktoré majú reálny základ a uchovali sa na základe výpovedí preživších. Dozvedáme sa tak nielen o hrdinských ženách, ktoré "pašovali" strelný prach z továrne a dodávali ho po troškách členom odboja, ale aj o samotnom odboji a jeho členoch, no i o zloduchoch z Osvienčimu, ktorí boli známi svojou krutosťou, sadizmom, nenávisťou a slepou dôverou ich vodcovi a jeho propagande. Na konci knihy autor pridal aj informácie o týchto postavách.

Aj keď je hlavná dejová linka zameraná hlavne na odboj a snahu o oslobodenie tábora, tak aj tu je "atraktivita" príbehu podporená ľúbostnou linkou. Jakub je členom Sonderkommanda a jeho každodennou mantrou je prežiť. Nie je to len pud sebazáchovy, ktorý ho ženie vpred. To aby prežil za každú cenu bolo želaním jeho oca a jeho poslednými slovami pred smrťou. Želal si, aby bol hlasom tých, ktorí už nemôžu prehovoriť. Vojna mu vzala celú jeho rodinu... Jeho nádejou je Anna - mladá Židovka pracujúca v továrni, do ktorej sa bezhlavo zaľúbil a ktorá to tiež nemala ľahké. Jej neľahký osud je jemne načrtnutý. Autor to nehnal do extrému a naozaj len naznačil, aký život Anna viedla a čím si musela prejsť. 

Zaujímavými postavami boli aj vedúci odboja Roch či Jakubov kamarát Tomasz, ktorý ho napriek všetkému vždy ochraňoval a za jeho záchranu obetoval veľa.  I keď niekedy za príliš vysokú cenu... V príbehu samozrejme vystupujú aj negatívne postavy  - Krammer, sadista Schmidt a Hans Koch. Práve posledný menovaný je v tábore viac menej zodpovedný za zachovanie "bezpečnosti", aby nedošlo k útekom väzňov. Sčasti, aby si zachránil zadok a sčasti pre to, aby si udobril svoju manželku si vyžiada na výpomoc svojho synovca Dietra. Ten je klasickým príkladom mladého zanovitého chlapca, ktorý si neuvedomuje dôsledky vojny a jej hrôzy, ale len zaslepene pritakáva ideológií a viac ako dôvera ho poháňa mladícka nerozvážnosť. Táto postava ma svojim spôsobom však v niečom prekvapila.... 


Ako dopadlo povstanie v Auschwitzi v októbri 1944  už asi viacerí čo to viete. Zrada tieto plány prekazila a hoci sa niektorým väzňom podarilo utiecť, vytúženej slobody sa nedočkali. Napriek tomu sa však Maďarom z jedného z novších Sonderkommánd podarilo vyhodiť do vzduchu a úplne znefunkčniť jedno z krematórií a tým mierne pribrzdiť vražednú mašinériu. Takýchto vzbúr bolo v histórií tábora niekoľko, žiadna však nepriniesla takýto výsledok, ktorý sa dal považovať aspoň za malé víťazstvo. V tábore bol totiž najväčším zabijakom strach o holý život a mnohí tak donášali v snahe zachrániť sa a prežiť čo najdlhšie. 

Samozrejme mám zopár poznámok, najmä čo sa týka niektorých pasáži, ktoré boli na môj vkus rozvláčnejšie a zbytočne natiahnuté. Striedanie pohľadov bolo tiež občas na škodu a odvádzalo pozornosť a tak možno aj postavy dostali menej priestoru na hlbšiu psychológiu... Tento príbeh - hoci je to svojim spôsobom žáner: historický román je vhodný aj pre mužského čitateľa. Práve taký ten mužský vklad a optika boli v príbehu badateľné a to mu možno dodalo, aj keď sa to hanbím tak nazvať "šťavu" a nedegradovalo ho do útrob sladkej, naivnej a príliš cukríkovej romantiky. Romantika tam síce bola, ale v stráviteľnej a znesiteľnej miere. Aj keď i bez nej by sa príbeh zaobišiel ... 4/5 💥

Za knihu ďakujem v rámci spolupráce vydavateľstvu Tatran. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)