31. decembra 2022

Vĺčikova cesta domov - ďalšia krásna kniha pre deti od tandemu Brightová-Field

Vydavateľstvo Tatran ani tento rok nezabudlo na detského čitateľa. Mimo iných krásnych kníh si srdce malého knihomoľa mohla získať aj krásna "séria" od Rachel Brightovej. Po veľrybke a levíkovi prichádza na scénu vĺčko Samko.

Aj Vĺčikova cesta domov je podobne ako jeho predošlé staršie knižné "sestry" nádherne ilustrovaná (autorom ilustrácií je opäť John Field) a aj tu je zachovaná forma krátkych veršíkov. Navyše ma potešilo, že je príbeh situovaný do chladného, arktického prostredia a tak sa detičky znova naučia niečo nové a spoznajú možno nie až tak známe druhy zvierat. Príbehom vás okrem vlčej svorky prevedú aj narval - morský jednorožec, mrož, pizmoň či arktický moľ, los, polárna líška a húska. 
Vĺčko Samko je malé, no napriek tomu tvrdohlavé vĺča, ktoré túži po tom, aby ho dospelí brali vážne. Ako seberovného, lebo predsa on predsa všetko vie. No po tom, čo ich noru zaberie nový nájomník - ľadový medveď si svorka vlkov musí nájsť nový domov. A tak sa vydávajú na púť a hľadajú si nové miestečko, v ktorom by si mohli zložiť kosti a nazývať ho svojim domovom. Samko sa nenechá a chce svorku viesť, no po čase už nestíha a svorke sa stratí. A tak sa ocitá sám uprostred chladnej a nehostinnej krajiny. Bŕŕ, ako si len pomôže.

Samko samozrejme neostane v štichu. Jeho pýcha nakoniec vyfučí ako balón a nechá si pomôcť. Na ceste za hľadaním svorky narazí na ochotné zvieratká, ktorú mu radi pomôžu. V čase núdze teda nachádza priateľov a uvedomuje si, že netreba byť spupný a pyšný a že sú aj dôležitejšie veci - napríklad sila priateľstva. Deťom sa tak naskytne pohľad na fakt, že prijať pomoc nie je aktom slabosti a že pravidlo - ja sám ja sám nie je vždy osožné. 

Táto knižka sa krásne hodí do tohto zimného obdobia. Určite poteší aj ako darček. A nielen táto, ale aj dosiaľ vydané časti. Podporí detskú fantáziu, sny, naučí ich niečo nové a aj jemným spôsobom naznačí ponaučenie vyplývajúce z príbehu. Ľahké, milé, svižné a zrozumiteľné. A ilustrácie sú jednoducho roztomilé 🎀 5/5* 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)