26. júla 2020

Úkryt v kanalizácií - silný príbeh o prežití z čias druhej svetovej vojny

Svedectvá ľudí, ktorí prežili holokaust sú desivé, bolestivé, kruté... Napriek tomu je potrebné, aby neostali zamlčané a aby ich svet poznal. Bez prikrášľovania. Táto doba nám totiž ukazuje, že ľudia často zabúdajú alebo si zatvárajú oči. Pred pravdou, pred minulosťou, pred zdravým rozumom, vďačnosťou, pokorou...

Príbeh Krystyny Chigerovej a jej rodiny bol pre mňa doslova zarážajúci. Krystyna bola v tom čase ešte dieťaťom, ktoré však na základe toho čo prežilo, videlo a cítilo veľmi rýchlo dospelo. Neľahká situácia v poľskom Ľvove, kde navyše dochádzalo aj k atakom Ukrajincov voči židom sa ešte viac vyhrotila v roku 1943, kedy boli židovskí obyvatelia mesta vyhnaní, zavraždení, uväznení v getách alebo násilne deportovaní. Hŕstka odvážlivcov sa rozhodla uniknúť pred týmito hrôzami a nájsť útočisko v nehostinnom prostredí kanalizácie pod mestom. Tento risk sa mnohým z nich stal osudným, no opäť sa tu stretávame s "fenoménom šťastia a náhody", kedy si viacero ľudí vrátane Kžyšinej rodiny zachránilo život len vďaka hre osudu. 

Avšak nebyť jednej osoby a jeho pomocníkov, mohlo byť všetko úplne inak. Ochranné krídla nad celou jej rodinou držal poľský katolík a bývalý zlodej Leopold Socha. Zásoboval ich potravinami, liekmi i správami z vonka. Týmto gestom sa snažil najmä o "duchovnú" očistu za činy, ktoré spáchal v minulosti a ktoré neustále kvárili jeho svedomie. Zelený sveter v názve prežil spolu s Kžyšou jej pobyt v kanalizácií a je súčasťou expozície Múzea holokaustu vo Washingtone - aj s príbehom jej rodiny.

Kniha je naozaj iná. Je nielen silným príbehom preživších, ale aj krásnym mementom ľudskosti a lásky. Zároveň je to príbeh vyrozprávaný očami dieťaťa, avšak slovami dospelej a húževnatej ženy. Prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva je tiež iný a vyrazí Vám dych. Ak si niekto myslí, že žiť v kanalizácií bolo menej náročné než žiť v tábore, tak to tiež nie je celkom pravda. Takéto "rozhodnutie" totiž vyžadovalo veľkú odvahu a aj v podzemí museli títo ľudia neustále čeliť nebezpečenstvu. Knihu hodnotím na 8.5/10*. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)