27. júla 2020

Včelár z Aleppa - smutno dojemný, nádherný príbeh, ktorý otvára oči

Po dočítaní tejto knihy som veľmi dlho hľadala správne slová. Nestáva sa mi často, aby som knihu, ktorá sa mi tak veľmi páči čítala dlhšie ako 3 dni. Túto som si však šetrila. Kúskovala som si ju a postupne dávkovala strhujúci, ťažký, no zároveň krásny, ľudský príbeh. Miestami mrazivý až autentický.
Opäť musím vyzdvihnúť preklad. Myslím, že to bol ťažký oriešok a prekladateľka sa s tým výborne popasovala. Ako to už býva zvykom aj pri tejto knihe z vydavateľstva Tatran je vidieť, že si dajú záležať - tu zas vyzdvihnem jazykovú korektúru. Žiadne gramatické hrúbky či preklepy.

Táto kniha je doslova umeleckým dielom. Nielen obsahom, ale aj po vizuálnej stránke. Obal knihy je nádherný, upúta na prvý pohľad. Rovnako kladne hodnotím aj akési nazvem to predelenie príbehu v jednotlivých kapitolách - kedy sa príbeh prelínal v čase. Aj v tomto prípade boli použité vkusné grafické prvky. Pre lepšiu predstavivosť si cestu Nuriho a Afry môžete prezrieť aj na mape, ktorá sa nachádza na konci knihy. A teraz k samotnému príbehu.

Sýria bola kedysi krásnym miestom pre život. Až dovtedy kým ju nezasiahla vojna, ktorá tento raj na zemi zdecimovala a priniesla len smútok, žiaľ a smrť. Rozprávačom príbehu je Nuri - včelár z Aleppa hlboko spätý s prírodou. Včely a rodina sú preňho všetkým. Jeho manželka Afra je umelyňa, maľuje nádherné obrazy - plátno pod jej rukami priam ožíva. Ich synček Sami je šikovné, živé dieťa, ktoré im prináša obrovskú radosť a násobí ich lásku. Túto krásnu idylku však zničí vojna. Nuriho väzby k domovine sú silné, Aleppo nosí v srdci. Keď mu však vojna vezme synčeka a jeho manželku pripraví o zrak, tak neváha a vydáva sa na strastiplnú cestu za novým životom.

Tento príbeh je v mnohých smeroch inšpirujúci a doslova prekypuje človečinou - resp. nás na ňu nabáda prostredníctvom toho, čo hlavní hrdinovia zažívajú. Od lásky k blížnemu, bezhraničnú dôveru, vernosť až po silný odkaz nádeje a viery v lepší, krajší zajtrajšok. Nuri a Afra zároveň prežívajú obrovskú bolesť zo straty dieťaťa a odcudzenie jeden od druhého. So stratou sa obaja vyrovnávajú po svojom. Ani emočný chlad nepochová ich silnú lásku. Tá v nich ešte kdesi hlboko tlie, no treba ju prebudiť a znova zapáliť.


Hľadanie novej identity a bezpečného miesta pre život nie sú vôbec ľahké ak sa k nim pridajú aj predsudky, najspodnejšie pudy, nevraživosť, nevôľa spoločnosti a ziskuchtivosť. Hoci je nádej v lepší zajtrajšok silná a neutíchajúca, tak cieľ je stále veľmi vzdialený. Najsilnejšou motiváciou je pre Nuriho jediné spojenie s úlomkami jeho predchádzajúceho života v podobe bratranca Mustafu a jeho rodiny. Ten rovnako ako Nuri prišiel vo vojne o syna. Dostal sa však do Anglicka, kde začal rozvíjať nový projekt na záchranu včiel. Iskierku nádeje mu dodáva práve Mustafova krásna myšlienka a láska k Afre.
Ako túto knihu ohodnotiť? 10/10* je málo. Tento príbeh je totiž alarmujúci a veľmi "živý". A nie, nebudete len plakať. Narazíte aj na pár vtipných situácií, pri ktorých sa pousmejete. Okrem toho ako bonus autorka nádherne opísala Aleppo skrz Nuriho spomienky. Túto knihu som vyhrala na FB stránke Tatranu. A bola to pre mňa výhra na druhú. Zanechala vo mne silné dojmy Príbeh Afry a Nuriho mi bude ešte dlho blúdiť v myšlienkach.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)