1. novembra 2021

Poslední kníhkupectví. Ako Londýn v čase bombardovania pookrial aj vďaka láske ku knihám

K prečítaniu knihy, ktorej venujem nasledujúce riadky ma zlákala viac krásna obálka a názov než samotná anotácia. Hoci sa nerada pri výbere knihy riadim takto povrchne, tak v tomto prípade mi môj knižný radarik cinkal do uška, že sa nepopálim a že kniha bude stáť za to. A tak mi v rukách pristála kniha Poslední kníhkupectví od Madeline Martinovej. 

Aj napriek tomu, že má čoskoro výjsť aj slovenský preklad tejto knihy, tak vôbec neľutujem, že som ju čítala v češtine. I keď čítanie v slovenčine je pre mňa predsa len ľahšie, atraktívnejšie a hlavne rýchlejšie. V tomto prípade priznávam - asi aj kvôli češtine som ju čítala o pár dní dlhšie. 

Kniha nás zavedie do obdobia, kedy v Európe vyčíňal Hitler a jeho chorá ideológia. Hlavnou hrdinkou príbehu je Grace a jej priateľka Viv, ktoré po smrti Gracinej matky odchádzajú zo "zapadákova" do Londýna, aby okúsili čaro mestského života. Bývanie maju zabezpečené u dávnej priateľky Gracinej matky pani Weatherfordovej. Avšak, má to jeden háčik. Británia je len krôčik od toho, aby tiež vstúpila do vojny. 

S pani Weatherfordovou žije aj jej syn Colin - citlivý, mladý muž so spôsobmi. Presne ten typ mužskej postavy, ktorá nás ženy očarí svojím čistým srdcom, bezhraničnou láskou, staroslivosťou a až naivnými ideálmi v krajší svet. Dievčatá však do Londýna neprišli hýriť. Prišli nielen okúsiť to, aký je život vo víre veľkomesta, ale prišli sem hlavne pracovať. Viv sa vďaka sfalšovanému odporúčaniu zamestná ako predavačka a Grace vďaka absencii odporúčania od jej strýka, ktorý ju doslova vyhnal ostáva napospas dobrým stykom pani Weatherfordovej. Tá jej vybaví pol ročnú stáž u trošku zvláštneho kníhkupca pána Evansa. S jediným cieľom - získať príťažlivé odporúčanie. 

Spočiatku je pre ňu práca v rodinnom kníhkupectve učupenom v zašitej uličke v centre Londýna tvrdým orieškom. Pán Evans rozhodne nepatrí k nadšencom reklamy a inovácií, ktorými sa Grace snaží kníhkupectvo zatraktívniť, reorganizovať ho a hlavne - prilákať nových zákazníkov. Grace nie je milovníčkou kníh. To všetko sa však zmení, keď sa v kníhkupectve objaví šarmantný mladík George. Na jeho odporúčanie si prečíta klasiku - Grófa Monte Christo a tak v sebe zažne plamienok, ktorý - ako sa neskôr ukáže bude hnacím motorom jej odvahy a odhodlania. 

V knihe je neskutočné množstvo popisov bombardovania Londýna. Autorka dofarbila obraz doby aj viacerými živými popismi vtedajšieho Londýna i atmosféry vojnou zmietanej krajiny. Pridala aj drobné reálie z politického života. Čo však knihe dodalo lesk a taký ten hrejivý pocit, ktorý vám zaleje dušu s každou prečítanou vetou boli krásne myšlienky a udalosti, ktoré skrz celý dej formovali hlavnú hrdinku. Doslova som sa ako čitateľ pozerala na prierez najdôležitejších rokov jej života. Práve na to obdobie, kedy sa z mladej slečny stala vyformovaná žena so srdcom na dlani a nekonečnou silou bojovať. 

Nemala som pocit, že narážam na trápne literárne klišé o žene levici. Autorka toto postupné dozrievanie vyšperkovala skrz situácie a mnohé činy, ktoré boli určite jedným z dôvodov, prečo bola blízkosť Grace pre mnohých požehnaním. Ukázala napríklad aj to, že odpustenie nie je nastavením druhého líca. Odpustenie prináša úľavu a odplavuje z náš ťažobu. Či už si to druhá strana zaslúži alebo nie. Či uvedomenie príde alebo nie. Zášť v srdci ešte nikoho neoslobodila, ale práve naopak - ešte viac ho prikovala. 

Kniha mi v niektorých momentoch pripomenula aj jeden z mojich najobľúbenejších príbehov o mladej Liesel - Zlodejku kníh. Aj Grace pomohla mnohým zabudnúť aspoň na chvíľu na hrôzy, ktoré priniesla vojna a neustále bombardovanie práve cez knihy a ich myšlienky. Ich čítaním a svojou láskou. 

Viaceré postavy mi možno spočiatku mierne pili krv. No už dávno sa mi nestalo, aby som si v knihe tak veľmi obľúbila nejakú postavu. V prípade Posledního kníhkupectví sa to však stalo. Schválne neprezradím, o ktorú postavu išlo. No vyvolala vo mne všetky pozitívne emócie - obdiv, otcovské pohladenie, múdrosť i odhodlanie urobiť svet krajším miestom a chrániť to, čo je skutočne dôležité. Na druhej strane ma však zmietala ľútosť nad tým, čím si táto postava prešla a aké ťažké muselo byť nájsť v sebe silu prekonať priepasť hlbokej straty. 

Odporúčam nečítať si epilóg! Viem, že mnohí barbari to robia ako prvé. V prípade tejto knihy to rozhodne nerobte, pokazíte si tak čitateľský zážitok. Príbeh plynul spočiatku trošku pomalým tempom. Neskôr ma však prekvapil. Práve tým, čo popisujem v odstavcoch vyššie. Bolo z neho cítiť človečinu a lásku ku knihám... Nie je to ten príbeh, v ktorom sa na vás hrôzy vojny vovalia ako lavína alebo ako tsunami s cieľom čitateľa prevalcovať utrpením a smrťou na každom rohu. Príbeh skôr poukazoval na to, čo v mnohých prípadoch komunitám pomohlo - zomknutosť a pomoc. Škoda, že práve takéto niečo sa z nás ľudí pomaly stráca... Preto bola pre mňa táto kniha takým plamienkom nádeje. Že aj keď svet pohltí čierňava, tak v mnohých ľuďoch nezadusí svetlo, ktoré vyžaruje ich srdce - lásku, pomoc blížnemu a boj za lepší svet. 4.5/5*.

Za knihu krásne ďakujem vydavateľstvu Grada 🌷❤

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)