26. augusta 2020

Rodina v podkroví - psychotriller, ktorý graduje, prekvapí a šokuje

Poznáte ten pocit, keď sa po celom týždni tešíte na tú slastnú chvíľu, keď konečne vypnete a vychutnáte si knižku tak ako sa patrí? Tak presne taký pocit som zažívala pri čítaní knihy Rodina v podkroví, ktorú som nedokázala pustiť len tak z ruky. Anotácia sľubovala zaujímavý a miestami až strašidelný príbeh v ešte strašidelnejšom dome vo vychýrenej štvrti Londýna odohrávajúci sa na prelome 80. a 90. rokov 20. storočia s ďalšou dejovou linkou plynúcou v súčasnosti. Budete počuť zvuky praskajúcej podlahy, cítiť šteklenie v nose z víriaceho prachu a vidieť vlastný dych... 😱 alebo ani nie?

Ako inak, aj tu som hneď na začiatku tápala v menách a tak sa papierové lepíky s odkazmi na mená a súvislosti stali mojimi najlepšími kamošmi. Vytvorila som si taký malý "rodokmeň". Ak máte aj vy rovnaký problém - teda, že sa Vám mená v hlave neudržia, pletú a strácajú ako lode a lietadlá v bermudskom trojuholníku, tak sa určite zahrajte na genealóga ako ja 🤷‍♀️😂

Nemajte strach, že by skákanie v čase bolo problémové a rušivé. Práve naopak. Bolo výborným pomocníkom pri stupňovaní napätia. 

Autorka sa počas celého príbehu doslova pohráva s čitateľom. To, čo by ste považovali za jasné, bude nakoniec úplne inak. Vo svojom príbehu vsadila na naozaj zaujímavú tému a pozadie - sektu. Keď sa k tomu pridá strašidelný niekoľkoposchodový dom s padacími dvierkami a rôznymi "vlasydupkomstavajúcimi" zákutiami, manipulatívny, sebavedomý muž, ktorý si dokáže ľudí omotať okolo prsta a doslova im vymyť mozgy a šokujúce tajomstvá - tak vzniká príbeh, ktorý Vás vtiahne a prišpendlí ku knihe. 

Libby má 25 a práve sa jej do rúk dostáva list zo zvereneckého fondu. Vedela, že je adoptovaná, no celý čas žila v domnení, že jej biologickí rodičia zomreli pri autonehode. Avšak dedičstvo v podobe starého, zanedbaného domu, no vo vyhľadávanej lukratívnej štvrti Chelsea v Londýne jej nasadí chrobáka do hlavy. Pochybnosti sa ešte viac prehĺbia, keď narazí na článok v novinách o nevyriešenej, záhadnej udalosti, kedy prišli o život jej rodičia a neznámy muž a v dome sa našlo 10 mesačné bábätko. Všetky stopy vedú k tomu, že išlo o samovraždu, no veľa vecí nesedí... Tým bábätkom bola Libby. Respektíve Serenity. 

Medzitým sledujeme aj príbeh Lucy, jej dvoch detí  - Marca a Stelly a ich psa Fitza. Tento príbeh sa strieda s rozprávaním jej brata Henryho, ktorý sa vracia do minulosti. Spomína na svoj život, prepych, luxus, rodičov, školské časy i na okamih, kedy sa ich život úplne otočil. Na okamih, keď do ich domu vošla Birdie a zvláštna rodina Thomsenovcov. Tí sa ich životom prehnali ako hurikán a zmietli so sebou všetko hlava - nehlava. Prisali sa ako nenásytný kliešť a parazitovali na svojich obetiach dovtedy, dokým neprišiel oný osudný deň... 

Autorka sa chopila mnohých tém. Mimo sekty a premyslenej psychológie postáv sa dotkla aj pálčivejších tém ako násilie na deťoch či homosexualita. Nádych tajomna primiešala do príbehu aj postava Justina - vášnivého bylinkára. 

Postavičky v knihe boli pre mňa samé o sebe zážitkom. Parádny mix toho najhoršieho, čudného, zvláštneho a miestami až úchylného, zakríknutého, manipulatívneho, latentného i obsedantného. Prvé lásky i pomalý úpadok až letargia, strata vášne i zvrátenosť. Tento príbeh toho ponukol naozaj mnoho - preplnené švédske stoly pocitov i charakterov, v ktorých si každý nájde to svoje. Ja som teda mala hody 😂 

Aj samotný koniec bol brilantný. Neznášam otvorené konce. No v tomto prípade ma záver naozaj dostal. Strach mi zvieral žalúdok a mala som chuť vcucnúť sa do knihy a posielať dymové signály do Afriky. Táto kniha ku mne prišla v tom najvhodnejšom čase a naozaj som si jej čítanie užila a plnohodnotne si pri nej oddýchla. Atmosféra strašidelného domu pod rúškom tajomstva, prelínanie dejových liniek v čase, mysteriózna pavučina naturelov. 10/10*. 

Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Tatran 📚😊

#spolupraca 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)