1. septembra 2020

O mužovi, ktorý dokázal zmanipulovať Himmlera. Muž so zázračnými rukami

Pôjdem na to zhurta. Ak náhodou kniha Muž so zázračnými rukami ušla Vašej pozornosti a zároveň patríte aj k milovníkom histórie a pikošiek z časov minulých, tak zbystrite. Táto kniha by vo Vašej knižnici nemala chýbať. 

Na prvý pohľad je ozaj nenápadná. Ale to, čo je vo vnútri je naozaj prekvapivé a prudko čitateľné. Hoci ako už aj obálka prezrádza nepôjde práve o najpozitívnejšie obdobie v dejinách ľudstva. Jedno sa však tomuto príbehu uprieť nedá - prináša iný pohľad do zákulisia Tretej ríše. Respektíve je to akási sonda do duše druhého najvyššieho predstaviteľa nacistického Nemecka Heinricha Himmlera očami doktora Félixa Kerstena. 

Félix Kersten bol naozaj veľmi zaujímavá postavička. Jeho predkovia patrili k veľmi významnému rodu. Jeho otec miloval pôdu. Aj Felix chcel zo začiatku kráčať v jeho šľapajách a stať sa rovnako ako on zanieteným agronómom. Avšak prvá svetová vojna toho veľa zmenila. Félixa zlákala medicína. I keď svojim spôsobom trochu tajomnejší smer, ktorý viacerí neuznávali. Korpulentnejší doktor liečil iných svojimi zázračnými rukami. Neskôr sa preňho táto schopnosť stala darom i prekliatím. Talent zdedil po mame a naplno ho rozvinul vďaka mystickému liečiteľovi Kô, ktorý ho zasvätil do tajov liečby rukami a odovzdal mu svoje know-how. Získal si spoľahlivú klientelu a vybudoval skvelé meno. 

Chýry o úžasných schopnostiach Kerstena sa dostali až za hranice nacistického Nemecka. Jeho pacientom sa stal Heinrich Himmler - pravá ruka Hitlera, ríšsky minister vnútra - históriou považovaný za chladnokrvné monštrum, ktoré sa podieľalo na masovom vyvražďovaní Židov a ľudí nepohodlných pre Tretiu ríšu. Tento obraz si už asi len málokto vymaní z mysle. Napriek tomu priniesol Kersten naozaj ojedinelý a jedinečný pohľad na Führerovho posluhovača. Najmä z hľadiska jeho vôle a vnútorného rozpoloženia. 

Kedysi dávno som narazila na informáciu, že Himmler bol v skutočnosti veľká citlivka. Neznášal pohľad na krv a utrpenie. Aký paradox však? Všetko sa to vraj začalo v čase, kedy bolo systematické vyvražďovanie v koncentračných táboroch ešte "v plienkach". Pri jednej z návštev KC naňho pri streľbe väzňov do zátylku doletela krv a kúsok mozgu. Práve to bolo podnetom pre nájdenie iného "menej stresujúceho" spôsobu vraždenia pre SS-ákov - plyn. 

No a táto kniha dáva tejto klebete zapravdu. Kersten využil svoju schopnosť na to, aby Himmlera obmäkčil. Rafinovane, nenápadne, prefíkane. Zachránil tak mnoho životov. Himmler mu slepo dôveroval, keďže doktorova profesionalita a schopnosti zahnať jeho silné bolesti žalúdka (a tiež Kerstenova dokonalá egohladkajúca manipulácia) v ňom vyvolávali dojem priateľstva a bezhraničnej priazne. Aj v diablovom brlohu si dokázal Kersten nájsť spojencov - napr. Himmlerovho tajomníka Brandta, ambiciózneho šéfa špionáže Schellenberga i starého čestného vojaka s nezničiteľnými ideálmi gen. Bergera. Kersten si Himmlera dokázal omotať okolo prsta a dokázal využiť jeho ješitnosť a samoľúbosť vo svoj prospech a pri každej masáži sa pokúsil zachrániť pred istou smrťou minimálne jedného človeka.

Okrem iného narazíte aj na Kerstenov pohľad na ďalších mocných mužov Tretej ríše - Heydricha, ktorý ho neznášal, Ribbenstropa, ktorý mu nedôveroval a Klautenbrunnera, ktorý ho z duše nenávidel a mnohé iné pikošky. Prečo mal Himmler knižnicu plnú nábožensky ladených kníh? Prečo bol podľa Kerstena Hitler šialenec a Himmler pološialenec? Aké bolo najväčšie Hitlerovo tajomstvo? 

Túto knižku jednoznačne radím medzi jednu z najlepších akú som za posledné obdobie čítala. Ukazuje úplne iný obraz a pohľad na tých, ktorí počas najčernejšej škvrny v dejinách ľudstva ťahali nitkami... Veľký dar môže byť niekedy prekliatím, no zároveň dáva veľkú moc a príležitosť na manipuláciu. Najmä vtedy, ak prichádza v čase najsilnejšej bolesti, ktorá dokáže dočasne paralyzovať i to najzarytejšie presvedčenie. Pán Kersten bol veľký lišiak a riskoval toho priveľa (odvrátil napr. aj možnú katastrofu a úplny koniec jedného národa). Napriek tomu bol však Himmler v jeho rukách bábkou a dokázal splniť všetko, čo od neho Kersten požadoval. Kniha je napísaná veľmi prijateľným štýlom, nič komplikované a zároveň plynulé a záživné. Hodnotím ju na 9.5/10⭐ - strhávam iba pol bodíka za to, že mi chýbala kapitolka o osude Félixa po vojne. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)