1. júla 2023

Veveričky, čo sa škriepili - piata kniha od tandemu Brightová a Field o kamarátstve a lakomstve

Knihy pre deti sú pre autorov tématickou studnicou nápadov. Veď život je rôznorodý a prináša toľko situácií, ktoré je deťom občas potrebné lepšie vysvetliť a premeniť ich na drobnejšie. V zvieracej sérií si Rachel Bright tentokrát vzala na paškál ďalší ľudský "neduh" - lakomosť, ale aj iné bakané vlastnosti s tým spojené.

Kto si zaslúži poslednú šišku, ktorá ostala na strome tesne pred dlhým obdobím zimy kedy si všetky zvieratká robia zásoby? Veverička, ktorá sa svedomito pripravovala a jej domček priam až praská vo švíkoch zásobami, no práve tá jedna šiška jej tam chýba? Alebo bezstarostná a trošku lenivá a možno aj nezodpovedná veverička, ktorá sa chytá poslednej slamky, aby neskončila v zime so škvŕkajúcim bruškom? Nenásytnosť a chamtivosť sa nemôže skončiť inak len malou katastrofou. Lahodná šiška sa stane jablkom sváru a boj o ňu sa skončí nerozhodne. Na jednej strane sa možno odkotúľa a nebude patriť ani jednej veveričke, no na strane druhej im otvorí oči a ukáže, čo je dôležité. 
Sama viem, že deťom je niekedy ťažké vysvetliť, že sa treba podeliť. Že netreba byť chamtivá a pažravá paskuda a že tá jedna tabuľka čokoládky alebo jeden cukrík, ktorý ponúknem kamarátovi mi môže otvoriť dvierka k niečomu krajšiu - k priateľstvu, zážitkom a môže byť aj prvým krôčikom k formovaniu môjho lepšieho ja. A aj zodpovednosť - áno, netreba byť lajdáčik, no zároveň nie je dobré ani to, ak sa až príliš za niečim hrnieme a nepozeráme na iných. Aj Držgroš McDuck mal síce bazénik plný zlatých peniažkov, no aký by bol jeho život prázdny bez troch nezbedných synovcov, ktorí radi robili neplechu?  

Príbeh má opäť podobu veršíkov v sprievode nádherných ilustrácií od Jima Fielda. Páči sa mi, že autorka dbá na to, aby deťom v každej knihe bola pripomenutá hodnota priateľstva a potreba socializovať sa. A to vám hovorím ja - introvert neznášajúci davy, ktorého skrúca už len pri návšteve obchodu a státí na zastávke MHD. No zároveň som i človek, čo si váži priateľstvo a dobrú spoločnosť. Ani tu tomu nebolo inak a tak autorka malému čitateľovi opäť pripomenie, že mať kamošov je najväčší dar a ešte krajší podeliť sa s nimi. Aj veveričky Filip a Vratko sú toho dôkazom 🐿🎀🐿

Túto sériu si určite zaobstarajte, ak máte doma malých špuntíkov alebo ak chcete potešiť svoje krstniatko. Majú v sebe ponaučenie v takej milej, nenápadnej forme, ktorá deti možno inšpiruje (a ľahúčko obalamutí 😁) a vďaka rozkošným ilustráciám si ju určite obľúbia. Hádavé veveričky odkladám k ostatným knihám série a pevne verím, že sa k nim niekedy v budúcnosti ešte vrátim ❤️🐥 5/5⭐️.

Za knihu ďakujem v rámci spolupráce vydavateľstvu Tatran 🐿

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)