1. mája 2023

Tandem Brightová a Field a ich štvrtá detská kniha. Koala, ktorá môže

Sériu detských kníh od Rachel Brightovej s jemným naznačením toho poučného vám už asi ani nemusím predstavovať. Iste ste mnohí minimálne zachytili tieto krásne knižky na knižných eshopoch, bookstagramoch či v kníhkupectvách. K predchádzajúcim príbehom sa pridal ďalší - v slovenskom preklade v poradí štvrtý diel o koale Kevinovi - Koala, ktorá môže. 

Knihy tejto autorky majú formu veršíkov so sprievodom nádherných ilustrácií od Jima Fielda. Tentokrát nás príbeh zavedie do nehostinnej, no rozmanitej krajiny u protinožcov - do Austrálie. Práve tu žije tak trošku introvertná, niekto by možno povedal, že aj lenivá koala Kevin, ktorá jednoducho odmieta skúsiť niečo nové a opustiť kvôli tomu svoj milovaný peliešok a bublinku vnútornej pohody. Deň čo deň kempuje na svojom milovanom stromčeku, obhrýza lístočky eukalyptu a uzatvára sa pred svetom a všetkým, čo ponúka. Lebo jednoducho povedané - Kevinovi je takto dobre. Netúži vyliezť zo svojho pancierika, miluje svoj stereotyp a neláka ho nič nové. Nechce opustiť svoju komfortnú zónu a navyše aaach, svet je plný bubákov, čudných zvukov a divných vecí. 

Na to, že život ponúka aj iné možnosti a že nie je dobré byť sám, socializovať sa, nadviazať nové priateľstvá či zažiť nové dobrodružstvá mu pripomínajú aj iné zvieratká, no Kevin má svoju vlastnú hlavu. Nemá pocit, že o niečo prichádza a zväzuje ho strach. Jedného dňa však nastane zmena a jeho život nadobudne nový rozmer - prichádza odvaha, nové kamarátstva, zážitky a príležitosti. 

Autorka ostala verná nenápadnému, no o to účinnejšiemu spôsobu ako ukázať malému čitateľovi, že svet tak za oknom mu môže priniesť aj nové možnosti a že pohodlnosť i strach ho môžu pripraviť o kamarátstva, zábavu či o možnosť naučiť sa niečo nové. Aj my dospelí na to často zabúdame a ja pohodlný introvertný knedlík, čo sa nerád socializuje už dupľom 😅 Občas však nezaškodí prekonať sa. Presne tak ako aj koalka Kevin. I keď pri množstve slizkých zvieratiek, ktoré žijú v Austrálií sa Kevinovi nečudujem, že sa bál vytiahnuť päty z domu 👀😆 5/5💥 - túto sériu jednoducho zbožňujem a moje infantilné šerco pri nej krochká blahom 💕

Za knihu ďakujem v rámci spolupráce vydavateľstvu Tatran 🐨

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)