30. júna 2023

Klobučníci. Ponorte sa do magického príbehu cechu klobučníkov, kde čary majú svoje miesto.

Rozprávkam málokedy odolám. Hlavne takým, ktoré majú v sebe magickú atmošku, sľubujú dobrodružstvo a hlavne veľa zábavy a neplechu. Klobučníci si ihneď vyslúžili moju pozornosť a nebolo to len zásluhou krásnej obálky a rozkošných ilustrácií vo vnútri knihy. Šípila som, že toto môže byť niečo pekné, milé, rozkošné, pri čom si oddýchnem a trošku "omladnem".

Cordelia Klobučníková je najmladšou členkou cechu klobučníkov. Ani by ste neverili, no ušiť správny klobúk, topánky či rukavičky je hotové majstrovstvo. A to najmä vtedy, ak umne namiešané "ingrediencie" dokážu nositeľa diel remeselníkov povzbudiť, dodať mu odvahu či šarm, privolať lásku alebo dokonca odvrátiť vojnu. Cordelia ešte šiť klobúky nemôže, lebo je na to príliš mladá. Nechtiac by mohla spôsobiť malú katastrofu a premeniť nevinnú pokrývku hlavy na zdroj hádok a sváru. Kráľovstvo je však v ohrození, remeselníci už roky rozhádaní a Cordeliin milovaný ocko sa stratil na mori pri hľadaní veľmi potrebnej ingrediencie pre dokonalý klobúk mieru. Dokáže pilná Tilly spolu s Ťukym zachrániť česť zoskupenia kráľovských cechov, odvrátiť vojnu, nájsť pri tom svojho ocka a urovnať konflikt medzi jednotlivými cechmi, ktorý ich už roky kvári?

To, že išlo o autorkinu prvotinu bolo miestami cítiť hlavne kvôli niekoľkým "dieram" v deji a príliš naivným zvratom. Úvod začal sľubne a prvú tretinu knihy som bola príbehom očarená. V druhej tretine však už trošku wau efekt opadol a konanie či náhle zmeny alebo niektoré kľučky boli také, hm, zvláštne. Hodnotím to však z pozície dospeláka, ktorému z hľadiska logiky zopár veci nevoňalo prípadne mi zaváňali akousi odfláknutosťou. No nakoľko ide o knihu pre detského čitateľa, tak moje frflanie asi nemá až také opodstatnenie. V rozprávke je predsa možné všetko 😄

Skladba postáv však dokázala tento deficit celkom pekne zmazať. Nehovorím teraz len o sympatiách, ale najmä o veľmi milených a pekne preložených menách postáv - Ťuky, lord Fiškus, Tiberius Klobučník, slečna Delilah Neborká a pod. Postavy záporákov boli nakoniec tiež svojim spôsobom tak trochu paródiou, ale v dobrom slova zmysle. A aj trdielko v podobe kráľa (kráľov). Rovnako čarovné boli aj názvy rôznych ingrediencií (tie nájdete aj v závere knihy) a ľahký závan humoru, detskej nevinnosti a šibalstva, ktorý sa tiahol celým príbehom. Alchýmia, ktorá patrila k výrobe klobúkov, ale aj iných čarovných kúskov oblečenia bola tým, čo túto knihu pekne dofarbilo a dodalo jej kúzelný poprašok.

K detským knihám mi však neodmysliteľne patrí aj istý skrytý odkaz, posolstvo a múdro, ktoré môže veľmi nenápadne formovať malého čitateľa. Priznávam, že tu skôr fungovala mágia, ľahký vtip a huncútstvo než hlboká myšlienka.  Mám však podozrenie, že to ešte príde, keďže príbeh ešte má svoje pokračovanie, na ktoré sa teším a pri ktorom už verím autorka vychytá drobné mušky a kozmetické nedokonalosti.  Hodnotím na necelé 4 ⭐️ z 5. 

Za knihu ďakujem v rámci spolupráce vydavateľstvu Grada 👒🎩

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)