13. novembra 2022

Keď dokázala nájsť odvahu malá myška, tak to dokážeš aj ty!

Tesne pred koncom roka sa začnú police v kníhkupectvách priam prehýbať pod náporom nových detských kníh. Niet sa čo čudovať, lebo Vianoce a voľno počas sviatkov si priam žiada, aby sme rodinnú idylku a čas s detičkami vyplnili čítaním kníh. Preto sa vždy na toto obdobie teším, lebo viem, že aj na mojej poličke pribudne zopár rozprávok. Po úspešnej Veľrybke si moje srdce získal aj Levík a už sa neviem dočkať, keď sa mi do rúk dostane aj Vĺčik. 

Hoci vyšla táto knižka (Lev v srdci) v origináli už v roku 2015, tak k nám sa dostala až teraz. Nič to však nemení na fakte, že je vždy aktuálna. Veršovaný príbeh od Rachel Brightovej prebásnila Jana Kantorová-Báliková. Práve táto forma príbehu je podľa môjho skromného názoru skvelá a ešte viac podčiarkuje hravosť a aj jemnú, ale o to dôležitejšiu edukatívnu formu, ktorá je pri rozprávkach priam žiadúca. Príbeh je vhodný pre vekovú kategóriu 3+. Krátke veršíky sú vhodne doplnené nádhernými ilustráciami od Jima Fielda, ktoré ešte viac podporia záujem detí a napomôžu im pri predstavivosti a lepšej vstrebateľnosti hlavnej myšlienky. 
Tento príbeh nie je len pre malé deti. Posolstvo v ňom určite nájde aj nejeden dospelák. Aj vy občas máte strach a bojíte sa? Bojíte sa ozvať, presadiť svoj názor, plniť si svoje sny a tiež si občas klesnete na duchu a hľadáte stratenú sebadôveru? Aj malá myška si neverila a bála sa toho, že jej fyzická malosť je prekážkou pri plnení jej snov. Chcela, aby ju aj iní rešpektovali a počuli jej hlas... Aby ju ostatné zvieratká neprehliadali len preto, že je drobná a aby aj jej hlas mal váhu... Chcela vedieť revať ako lev a hlavne - túžila si nájsť kamarátov. No ako to dosiahne? Nie všetko nájdeme v múdrych knihách. Malá myška musela v sebe nájsť odvahu a ísť za tým najkompetentnejším - kráľom zvierat, mocným a obávaným levom... 

Možno to vyznie smiešne a mnohí si poklopkajú po čele, ale v mnohom som sa našla. Aj ja si občas neverím, rezignujem, mávnem rukou alebo v sebe nenájdem dostatok odvahy a vzdám to... Zmením sa na myšku a zaleziem do diery v stene. A to nie je dobré... Preto som presvedčená, že už malé deti treba učiť, aby si verili a nevzdávali sa svojich snov... Aby v sebe malá myška našla odvahu leva a šla za tým, čo ju napĺňa a nezľakla sa. 

Ak teda hľadáte niečo milé, povzbudivé a rovnako aj na zamyslenie pre svoje drobátka, tak táto knižka a rovnako aj Veľrybka sú správnou voľbou. Na stránke vydavateľstva Tatran si ju aktuálne môžete kúpiť vo výhodnej ponuke - Veľrybka, Levík a Vĺčik. Určite ju ocenia nielen predškoláci, ale aj mladé slečny a šuhaji, ktorí sa ešte len zoznamujú so svetom písmen a ešte si len nesmelo začínajú tykať s čítaním osamote.  Za mňa určite 5/5*, pookriala mi dušička 💛

Za knihu v rámci spolupráce ďakujem vydavateľstvu Tatran 😻

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)