14. mája 2020

Lovkyňa - po vojne sa z nacistickej predátorky stane lovená korisť

Musím priznať, že v poslednom čase uvažujem o zablokovaní knižných eshopov. Z každej strany sa totiž na mňa vykúka a láka ma nejaká zaujímavá novinka. Niekedy si knihy vyberám len tak intuitívne a nepozerám pri tom ani na recenzie. Kniha Lovkyňa od Kate Quinn ma zaujala na prvý pohľad. Keďže ide o historický román - fikciu, kde sa dej odohráva tesne po druhej svetovej vojny, tak v mojom prípade nebolo o čom ďalej premýšľať. Jednoducho - musela byť moja. 

Aj keď je knižná váhovo poriadny macko, tak ju ľavou zadnou dokážete prečítať aj v priebehu niekoľkých dní. Podľa Martinusu dokonca hodín - neviem, no mne sa vždy ten odhadovaný čas zdá akýsi prifarbený. Každopadne, ak patríte k fanúšikom kníh z obdobia druhej svetovej vojny, tak po tejto knihe určite siahnite.

Kniha ponúka dovedna tri príbehy, ktoré sa po kapitolách striedajú. Úvod je trocha ťažší na rozjazd, no po možno 50 stranách sa to konečne rozbehne. Hlavnými postavami sú traja zdanlivo odlišní ľudia. Napriek tomu sa ich príbehy časom popretínajú. Gro príbehu sa odohráva v roku 1950, teda celých 5 rokov po skončení druhej svetovej vojny. Časť kapitol sa však odohráva aj v rokoch tesne pred vypuknutím vojny a aj počas nej. 

Ian Graham je britský novinár - vojnový korešpondent, ktorý sa po skončení vojny stane lovcom nacistov. V jeho snažení mu pomáha Tony Rodomovsky - multitalent na jazyky, šarmantný lámač ženských sŕdc a majster mámenia informácií. Ian prišiel vo vojne o svojho mladšieho brata Sebastiana, ktorý zomrel rukami krvilačnej a zákernej vrahyne známej pod prezývkou Die Jägerin - Lovkyňa. Práve túto ženu sa rozhodne stoj čo stoj vypátrať. Má to však jeden háčik - zľahla sa po nej zem. Pozná len jednu osobu, ktorá by ju mohla identifikovať, no Ian váha. Nakoniec sa však Tony chytí iniciatívy a tak sa tandem vyšetrovateľov rozrastie o "bajkalský vietor" Ninu Markovovú. S Ianom sa už poznajú. Krátko po vojne si ju totiž vzal za manželku, aby tak získala občianstvo a šancu na nový život. Navyše bola poslednou osobou, ktorá videla jeho brata Seba živého...

Druhý príbeh - ako som už naznačila sa začína v bohom zabudnutom nehostinnom prostredí okolo Bajkalského jazera. Nina vyrastá v rozvrátenej rodine s nie veľmi optimistickou prognózou na normálny život. Jej otec sa ju v mladosti snažil utopiť, lebo ju považoval za Rusalku - zlú jazernú bytosť. Tento incident spôsobí, že sa jej najväčším strachom stane smrť utopením. Prichádza na to, ako tento strach prekonať a ako byť slobodná. V kokpite lietadla. Búrlivé výšiny, zvuk motora, ľahkosť a nádherné výhľady. Neváha a odchádza s jediným cieľom - stať sa letkyňou. Vojna jej prinesie ďalšiu príležitosť - stretnúť sa so svojou hrdinkou a stať sa členkou ženského bombardovacieho pluku. Nočné čarodejnice sa stanú jej rodinou - sestrami a zároveň tu Nina nachádza i lásku, ktorá navždy poznačí jej život. Nakoniec sa však Nina ocitá na brehu jazera Rusalka blízko Poznane a celý jej život sa obráti naruby...


Za oceánom v povojnovom Bostone Jordan McBridová sníva o kariére svetoznámej a úspešnej fotografky. Je polosirota - vyrastá iba so svojim milujúcim otcom Danom, ktorý však o štúdiu na vysokej škole nechce ani počuť a túži po tom, aby jeho dcéra prevzala rodinné starožitníctvo. Jordan má však stále hlavu v oblakoch a svoj život vidí úplne inde - s fotoaparátom, v Európe, ruka v ruke s dobrodružstvom a nezabudnuteľnými zážitkami navždy uchovanými na snímkach. V ich živote sa náhle objaví tajomná a navonok veľmi sympatická rakúska vdova  Anneliese Weberová s malou iba štvorročnou  rozkošnou dcérkou Ruth. Spočiatku je Jordan rada, že si jej otec našiel niekoho, s kým je šťastný a aj samotnej Jordan sa budúca macocha pozdáva. Navyše je "jej spojencom" a podporuje ju v jej snažení ísť študovať a spoznávať svet. Aj malá Ruth jej prirastie k srdcu. Šiesty zmysel jej však stále našepkáva, že tu niečo nesedí... Objektívom fotoaparátu vidí Jordan až do ľudského vnútra a navyše aj viacero indícií a stôp v nej čoraz viac prebudí podozrenia, že Annelieste nie je tou, za ktorú sa vydáva. Kto je vlastne Anneliese?

Ak mám svoje dojmy zhrnúť, tak najpútavejší a najviac čtivý bol pre mňa jednoznačne príbeh Jordan. Naopak najnezáživnejším bol pre mňa príbeh Niny. Nemohla som si pomôcť, ale kapitoly o jej pôsobení v ženskom pluku sa mi zdali miestami až priveľmi rozvláčne. Autorke vytknem jednu skutočnosť - samotná postava Lovkyne bola trocha málo popísaná a často akoby upadla do pozadia. Chýbali napríklad informácie o jej predošlom živote - o tom, čo všetko vlastne mala na rováši, ako vlastne utiekla z vlasti, čo sa stalo s jej milencom, prečo žila v Poznani, prečo sa na konci rozhodla tak ako sa rozhodla. Trocha veľa nezodpovedaných otázok. Prijala by som, ak by sa s jej postavou autorka viac "vyhrala" a dala tak čitateľovi šancu ju pochopiť. Aj činnosť pána Kolba mi nebola veľmi jasná - resp. to, ako sa dostal do starožitníctva, odkiaľ sa skutočne poznal s Anneliese a pod. Ďalšou takouto postavou bola Jelena - pilotka z Niniho pluku. Očakávala som, že príde k rozuzleniu a že sa dozviem pravdu, kde a s kým v skutočnosti žije. Toho som sa dočkala len vo veľmi diétnom prevedení. 


Aj keď veľmi nevyhľadávam literárnu fikciu z tohto obdobia, tak kniha ma zaujala a až na pár zádrheľov sa mi páčila. Bolo vidieť, že autorka si mnoho skutočností naštudovala a netriafala naslepo. Chýbala však atmosféra tej doby a čosi, čo by knihe trocha pridalo na uveriteľnosti. Približne v polovici knihy však príbeh naberie taký spád, že ju nebudete chcieť pustiť z ruky. Aj keď veľa prekvapení a zvratov kniha neobsahovala (asi Vás neprekvapí kam bude príbeh smerovať), tak čas strávený pri jej čítaní určite neľutujem. Viac ma zaujal samotný príbeh na pozadí pátrania po Lovkyni, než samotná postava Lovkyne. Knihu hodnotím na 8,5/10*. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)