13. mája 2020

Kde raky spievajú - triler s nádhernými opismi prírody

Existuje veľa kníh, ktoré z nepochopiteľných dôvodov pútajú veľkú pozornosť a vyskakujú na Vás doslova z každého rohu. Tiež patrím k čitateľom, ktorí sa niekedy nechajú zlákať reklamou a prehnaným marketingom. Nakoľko sa mi to stalo už neraz, tak si dávam trocha väčší pozor a pred tým, než si takúto ospevovanú knihu zadovážim si ju v kníhkupectve trocha prelistujem a prečítam si viacero názorov a recenzií. Kniha Kde raky spievajú  od spisovateľky Delie Owens bola istý čas celkom populárna a našla som minimum čitateľov, ktorým sa nepáčila. Mám taký pocit, že v tejto dobe prišla akási "druhá vlna" jej popularity a znova sa teší obľube medzi čitateľmi. Mňa čakala na poličke skoro tri mesiace až prišiel konečne rad i na ňu. 



Ako stále aj pri tejto knihe mi zablikal v hlave radar estetického cítenia. Kniha má nádherný prebal a doslova Vám učaruje už pri prvom pohľade. Hneď po prvotnom prelistovaní som vedela, že "budeme kamošky" aj čo sa týka jej rozdelenia a formy. Síce nie som milovníčkou skákania v časových líniach, lebo ma to väčšinou vyrušuje a pletie - no tu mi to vôbec nevadilo. Tieto "časové skoky" totiž na seba istým spôsobom nadväzovali a plusom bolo tiež striedanie kratších a dlhších kapitol. Jeden deň som sa dokonca pri čítaní pozabudla a doslovala som prešla 150 stranami knihy ako nôž maslom. 

Spočiatku sa príbeh rozbiehal trocha pomaly. Úvod patril detstvu hlavnej hrdinky Kyi, ktorá vyrastala v močiari. Komunita sa týchto ľudí žijúcich na okraji spoločnosti v nehostinných podmienkach bažín stránila a považovala ich za divných a nebezpečných. Kya si tak chtiac-nechtiac vyslúžila prezývku Dievča z močiara. Autorka popri rozvíjajúcom sa príbehu mladej divošky Kye pridala aj nádherné popisy prírody v oblasti močiara i zvláštností fauny a flóry. Práve táto spätosť s prírodou neskôr Kyi otvorí dvere do sveta a bude nápomocná pri jej prerode z mladej divošky na síce stále neskrotnú, ale už obozretnejšiu, múdrejšiu a zrelšiu ženu - spisovateľsku a dá sa povedať, že aj uznávanú a rešpektovanú vedkyňu. 

Druhá dejová línia sa točí okolo hrozného nálezu v blízkosti močiara. Pod požiarnou rozhľadňou totiž nájdu telo obľúbeného Chasea Andrewsa - miestneho mladíka, šikovného zadáka a zároveň veľkého záletníka. Aj keď sú stopy nejasné, nik nakoniec nepochybuje, že išlo o vraždu. Ako inak vyšetrovanie sa uberie smerom k močarisku, kde žije už len Kya. Stane sa podozrivou z vraždy.


Medzitým sa však ďalej rozvíja Kyin príbeh. Neľahké detstvo, odchod matky i súrodencov, otec pijan a grobian... Kya nakoniec ostáva osamotená v močiari, ktorý je jej domovom i útočiskom. Prebíja sa životom, loví ryby, predáva slávky, zbiera zaujímavé vtáčie pierka a nachádza aj priateľstvá. Trocha neohrabane nadviaže kontakt s miestnym obchodníkom Skokanom a jeho milou, starostlivou manželkou. Kyu si všimne Tate - mladík, ktorý sa snaží nájsť si k nej cestu tým, čo ju najviac zaujíma a nadchýna. Kya spočiatku odoláva, brzdí ju strach. Tate sa však nevzdáva a nakoniec mu Kya začne postupne odkrývať svoje vnútro...

Práve postava Tatea prinesie do príbehu čerstvý vietor a závan romantiky. Naučí Kyu čítať a objaví aj jej smäd po informáciách. Ako to u býva - plameň lásky dokáže splanúť aj tam, kde by ju nik nečakal. Tate prebudí v Kyi dosiaľ nepoznaný cit a túžbu. Aj on prežil v mladosti traumu a tiež ho mátajú démony minulosti. Je totiž polosirota - jeho mama a sestra zahynuli pri autonehode. Odvtedy žije len so svojim otcom a sníva o lepšom živote. Všetky nádeje však pochová Tateov odchod na vysokú školu... Aj napriek prísľubu, že Kyu nikdy neopustí sa jej zbabelo vzdá a odíde. Láska k nej v ňom však naďalej žije a celé roky ho budú zožierať výčitky...


Pocit prázdna, zlomené srdce a porušenie sľubu dovedie Kyu k ešte väčšiemu zúfalstvu. Znova si okolo seba vytvorí škrupinu, no neodolateľný a prefíkaný Chase sa nevzdáva. Pomaly a rafinovane sa dostáva Kyi pod kožu a nakoniec ju tiež sklame... Cítite to rovnako? Áno, frustrácia, žiaľ a nedôvera sú na mieste... Napriek všetkému - po daždi vždy výjde slnko. No vražda Chasea Andrewsa prinesie mnoho otáznikov a vlna podozrení smeruje práve ku Kyi... Ľudia, ktorí Kyu poznajú a stoja pri nej v tažkých chvíľach však pochybujú o jej vine i keď dôkazy do seba zapadajú ako skladačka. Niektoré sú však tak rafinované a ľstivé, že im to ku Kyinej povahe vôbec nesedí. 

Kniha je prudko čitateľná. Ak máte radi príbehy popretkávané romantikou, krásnymi popismi prírody i zápletkami, tak Vám táto kniha určite ukradne srdce a pri jej čítaní zabudnete na čas. Málokedy sa mi stáva, aby mi po prečítaní knihy bolo tak ľúto, že už skončila. Pevne verím, že sa v prípade tejto knihy dočkáme aj filmového spracovania, lebo príbeh má potenciál vyzerať dobre i na filmovom platne a prilákať divákov k jeho vzhliadnutiu. Pre nárocnejších knihomoľov možno toto dielko nebude vzbudzovať veľké emócie ani punc kvality, no myslím, že gro čitateľov si ho obľúbi. V knihe nájdete obraz vtedajšej doby, no zároveň aj veľa podobností, ktoré sa preniesli do zmýšľania spoločnosti aj v súčasnosti. Predsudky. Prečo by sa jedinec nemohol vzoprieť názoru na to, za koho ho spoločnosť považuje, vzoprieť sa a ísť svojou cestou? Ak nájde vnútornú silu, môže tieto predsudky zbúrať. Potrebuje však jediné - veriť si a dostať šancu. Tú nádhernú knihu hodnotím na 10/10*, nemám jej totiž čo vytknúť. Príjemná oddychovka, pri ktorej som sa zamyslela, poplakala i sa usmievala.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)