13. marca 2022

Psychotriler o toxickom vzťahu a o bolestivej (a horúcej) pravde o matke. Toxická láska.

Toxická láska. Čo by sa vám ako prvé vybavilo pri tomto názve knihy? Sladká romantika, ktorá sa neskôr obrátila na nebezpečný vzťah? V mojom prípade to tak v prvom momente aj bolo. No nálepka psychotriler ma prinútila prečítať si anotáciu. A dobre, že som dala na svoj inštinkt a zvedavý raťafák. Toxická láska od holandskej autorky Saskie Noortovej je totiž práve prostredím a hlavnou hrdinkou naozaj ojedinelým literárnym počinom z kategórie psychotrilerov. 

Kniha je rozsahovo takou jednohubkou, ktorú aj vďaka svižnému štýlu autorky, krátkym kapitolám a striedaniu časových liniek i samotných rozprávačov kľudne dáte i na jedno posedenie. Hlavnou hrdinkou je puberťáčka v rozkvete Lies, ktorá žije v rozvrátenej rodine. Jej otec totiž z jej matky spraví dobre stavaného šesnástoráka a ubzikne za mladším modelom. V tomto prípade za kolegyňou Laurou, ktorú Lies nemôže ani cítiť kvôli jej prehnanej snahe stavať sa do pozície jej náhradnej matky. 

Liesina mama je psychologička, no rozpadajúci vzťah, ktorý vyústi do nevery a rozvodu ju zlomí. Jej slnkom v tme sú však jej deti - 15-ročná Lies a o polovicu mladší Luuk. Jedného dňa sa však jej mama nevráti domov a záhadne zmizne. Dokázala by svoje deti nechať len tak na pospas osudu, bez odkazu, vysvetlenia alebo sa naplnil najhorší možný scenár a stala sa obeťou únosu či vraždy? 

Autorka stavila na správnu kartu. Príbeh vyrozprávaný často surovo, bez pátosu a cingrlátok očami pubertiačky, ktorá práve objavuje seba, no zároveň aj nesie ťarchu z rozvodu rodičov a náhleho zmiznutia matky bol výbornou voľbou. Častokrát je tak príbeh popretkávaný nielen Liesinou snahou pospájať mozaiku posledných dní, ale aj jej prvými nesmelými dotykmi s láskou a intimitou či s jej vnútorným bojom s macochou Laurou. Denníkové zápisky jej matky líznuté 50 odtieňmi šedej sú posledným klincom do rakvy bezstarostného detstva a štartovacou dráhou na trati strastí života dospeláka (Taňko, to si krásne napísala, som na seba hrdá #dobresachvalisamo 🙈). 

Lies ako jedna z mála verí, že jej matka nevzala nohy na plecia a nespáchala samovraždu. Objaví jej zaheslovaný denník a okrem bolesti zo straty sa musí prehrýzať aj nie práve jednoduchým čítaním o sexuálnych avantúrach jej matky s tajomným a veľmi čudným chlapíkom s prezývkou God. Spočiatku možno nevinný vzťah s cieľom príležitosného vrznutia sa tak mení na nebezpečnú hru. Toxický vzťah, kde jej matka napriek skúsenostiam na poli psychológie a húkajúcemu alarmu v hlave naletí na Godovu hru... A tenký ľad začína praskať. Pozor na hormóny, dokážu nám vytlačiť zdravý úsudok - "šťastná džurka" nie je zárukou správneho smerovania vzťahu. 

Nevravím, že tento príbeh bol najkrajší  veterník vo výklade, no čitateľsky má čo ponúknuť. Napätie autorka vygradovala striedaným pohľadov - raz sme prežívali nástrahy pubertálneho života a potom zas trápenie dospelej ženy, ktorej udrelo do hlavy... no hej, presne to. Miestami som mala chuť zahrať sa na exorcistu a pomasírovať Liesinu nevybúrenú mater trepakom na koberce... Ale ok. Možno práve to bolo zámerom autorky - svojim spôsobom na čitateľa nahádzať kopu hnoja (v tomto prípade trtkací apetít pani matky, ktorú popísala asi z každého možného uhla) a vymágať ho v ňom. Presne tak, ako si v ňom musela zaplávať aj Lies. 

Žanrovo je táto kniha takou prešpekulovanejšou pizzou (asi je jasné, že toto tu píšem krátko pred obedom a múdre myšlienky vytláča škvŕkajúca žaba v mojom bruchu a suseda, čo klepe rizky 🥲). Máme tu psychologický triler, kriminálku, svojim spôsobom i young adult, ale aj erotiku. Na prvý pohľad možno zvláštna kombináciu pripomínajúca Hawaii pizzu, ale verte, že s výsledkom budete spokojní i prekvapkaní zároveň. Ako asi pri všetkých psychotrileroch, tak aj tu vám vlezie chrobák do hlavy v závere. Mňa teda koniec dostal a rozobralo ma ako výpredajový vešiak. Toxickú lásku hodnotím na 4.5/5*.

Za knihu v rámci spolupráce ďakujem vydavateľstvu Grada ♥️

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)