6. decembra 2020

Dojímavý príbeh chlapca, ktorý prežil...

Nikdy som nevyhľadávala príbehy, kde by som už vopred vedela, aké bude ich smerovanie alebo koniec. Pri knihe Milý Edward bolo už na začiatku jasné (a aj podľa anotácie), že dôjde ku katastrofe, ktorú prežije iba jeden človek. Edward. 

Produkcia Tatranu je vždy zárukou kvality. Dokážu nám sprostredkovať veľmi silné príbehy, ktoré čitateľom pohnú a dajú mu priestor na premýšľanie. Táto kniha nebola výnimkou. Autorka zmixovala hneď viacero tém - dospievanie, hľadanie seba samého, vyrovnanie sa s realitou, posttraumatická stresová porucha, láska, strata domova i identity. 

Kapitoly sa striedajú - raz je to príbeh Edwarda po havárií a potom zas flashback do udalostí toho dňa očami viacerých postáv. Ako je už známe, Edward ako jediný prežije pad lietadla. Ostatní pasažieri vrátane personálu i jeho rodičov zahynú. Striedanie kapitol má svoj význam. Dozvedáme sa viac o zosnulých pasažieroch a aj samotnom Edwardovi. Mne sa najviac páčila myšlienka - čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra. V prípade týchto ľudí už však bolo neskoro. Nemali ani potuchy, že tento let je to posledné v ich živote. Plány do budúcnosti skosila tragédia...

Po identifikácií preživšieho sa začína mediálny hon na čarodejnice. Útly chlapec, ktorý jednou nohou visí nad priepasťou dospievania sa v momente ocitá sám pred otázkami celého sveta. Niektorí ho považujú za vyvoleného, iní sa pýtajú, prečo práve on a nie ich blízky, ktorého stratili pri havárii. Prečo dostal tento chlapec novú šancu na život? Zaslúži si ju? 

Po smrti rodičov a prepustení z nemocnice sa Edward ocitá u svojej tety a strýka. Tí sa už roky snažia o vlastného potomka. Edward prichádza do ich životov. Chodia pri ňom po špičkách. Asi ako každý. V novom prostredí sa Edward cíti zvláštne. Hľadá tichú podporu a pochopenie u rovesníčky - susedky Shay. Práve s ňou nadviaže kamarátsky vzťah. 

Autorka priblížila čitateľovi aj ostatných pasažierov. Ich sny, aktuálne pocity, plány, snahu zabuchnúť dvere do minulosti, ich bolesť i útrapy. Na aký mix postáv narazíte? V skratke. Mladá žena, ktorá sa ocitla v úplnej novej životnej úlohe. Trocha svojská žena, ktorá si pamätala svoje minulé životy. Bývalý vojak, ktorý bojoval nielen na fronte, ale i so sebou samým. Starý finančný žralok, ktorého si do pazúrov vzala choroba a ktorý sa ťažko vyrovnáva s tým, že už nie je taký vitálny ako býval. I mladý, dravý vlk z Wall street, ktorý hľadal potešenie. 

🚫 možný SPOILER 🚫 

Čo ma zarazilo boli listy, v ktorých zosnulí Edwarda žiadali o to, aby ďalej niesol odkaz ich blízkych... Žiadať niečo také mi už prišlo cez. Nikomu predsa nič nedlhoval. Ale aj takí sú ľudia. Viac prezrádzať nebudem, ale aj tieto listy budú v príbehu dôležité a budú ďalej formovať dej i samotného hlavného hrdinu. 🚫 koniec spoileru 🚫

Autorka nám priblížila aj samotnú príčinu pádu lietadla a komunikáciu pilotov. Zlé rozhodnutie, ktoré stálo život skoro 200 ľudí...  

Tento príbeh je naozaj "doják". Edward vo viacerých situáciách prejavil vzhľadom na svoj vek obrovskú silu i odhodlanie. Aj keď si vyčítal, že prežil a bol by radšej, ak by bol na jeho mieste jeho brat Jordan. Krehká detská duša musela razom dospieť a zmieriť sa s tou najväčšou bolesťou. Zmieriť sa s realitou, otriasť sa a pokračovať ďalej... Aj mne Edwardov príbeh niečo dal. Ukázal mi, že treba žiť teraz a nemyslieť na to, čo bolo alebo čo by mohlo byť. Koniec koncov - životné cesty nie sú iba rovné, ale aj strmé a s mnohými zákrutami či dierami... Navyše sa mi páčila aj istá nadsázka a jemný náznak humoru, ktorý bol v deji občas zakomponovaný. Knihu hodnotím na 4.5/5*. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)