16. októbra 2019

Keď sa necháš strhnúť davom...Pomaľované vtáča

Existujú knihy, ktoré potrebujú istý čas a inú dobu na to, aby sa stali medzi čitateľmi populárnejšími. Kniha Pomaľované vtáča vyšla ešte v roku 1965. Slovenskej verzie sa dočkala v roku 2012 a dotlače s novou filmovou obálkou v roku 2019. Kniha je označovaná za kontroverznú. Právom. Hlavne vďaka tomu, že veľa čitateľov si na ňu netrúfne alebo ju nedočíta. 
Práve tento fakt ma priam až donútil k tomu, aby som nakoniec prekonala obavy a knihu prečítala. S istotou totiž viem povedať, že na filmovú verziu by som nemala žalúdok. 
Okolo tejto knihy som dlho krúžila a váhala, či si ju kúpiť. Nakoniec ma prekvapili moje kolegynky "poukážkou do kníhkupectva" a tak som si ju zadovážila. Práve jej filmové spracovanie ju "prebralo znova k životu" a vzbudilo vlnu záujmu. Také knižné zmŕtvychvstanie. Priznávam, že som ju dovtedy nepoznala a zvedavosť ma nakoniec zmohla.

Ústrednou postavou knihy je mladý chlapec, ktorý je zároveň aj rozprávač. Príbeh sa odohráva v období druhej svetovej vojny. Chlapcova rodina bola nútená vzdať sa ho a ukryť, aby ho uchránila pred smutným osudom... Jeho "pestúnka" však veľmi skoro zomrie a chlapec sa musí životom pretĺkať sám. Nakoniec teda hrôzam a niekedy priam až nechutnostiam a perverznostiam neujde. V celej knihe som nenašla jediného človeka, ktorý by sa k chlapcovi správal pekne, pokúsil sa mu bez okolkov pomôcť alebo za prípadnú pomoc od neho nečakal nejakú protislužbu. 

Atmosféra knihy sa nesie v duchu čudného správania obyvateľstva posadnutého zvykmi, čarami, poverami, rasovou neznášanlivosťou a predsudkami. Šialenstvo, perverznosť, zvrátenosť a tyrania sú na dennom poriadku. Tu sa dostávam aj k mojim dojmom z knihy... Spočiatku som knihu čítala celkom rýchlo, zaujímalo ma, aký bude osud chlapca. Neskôr mi však nedávalo zmysel, prečo po tom, čo ušiel od ľudí ich znova vyhľadával... Čítanie knihy som dokonca na dlhší čas prerušila. Doslova som sa premáhala, lebo ma až "začala nudiť" - čakala som od nej viac ako len gradáciu psychopatických chúťok. 

Nemôžem si pomôcť, ale samotné zvrátenosti, ktorých je v tejto knihe neúrekom mi prišli ako výplod psychicky chorého, labilného človeka, ktorý by sa v prvom rade mal liečiť. Aj keď som sa veľmi snažila, nenašla som tú myšlienku "hľadania humanizmu v zlých časoch", ktorú niektorí recenzenti vypichovali. Neviem či práve popismi trýznenia, nenávisti, sexuálnych úchylok, antisemitizmu a neznášanlivosti sa ľudstvo odrazí od dna a otvoria sa mu oči... Nakoľko existuje už mnoho takýchto diel, ktoré sú narozdiel od tohto počinu napísané na základe skutočných udalostí a teda aj plne autentické. Navyše ich dokázali samotní autori podať štýlom znesiteľnejším pre gro čitateľov, ktorí sa o tieto udalosti zaujímajú. Možno práve tento fakt mi zatienil úsudok. Na jednej strane chvalabohu, lebo tento príbeh je ozaj našťastie "len" výplodom fantázie. Neviem teda, či konečný efekt a spôsob akým je kniha písaná - teda gradácia deja, surovosť a snaha čitateľa vydesiť a nepríjemne prekvapiť až zhnusiť prinúti bežného čitateľa hlbšie sa zamyslieť. 

Nech bol osud autora akýkoľvek a jeho pohnútky tiež, stále som sa nevedela zbaviť dojmu, že mu niečo v živote chýbalo alebo že má nejakú sexuálno-psychologickú poruchu, ktorá mu vážne zasiahla jeho zdravý úsudok a uvažovanie... Aj napriek tomu, že táto kniha je zaradená k historicko-spoločenským románom, mne zaváňala až pornografiou s prvkami pedofílie...Miestami som autora podozrievala a nadobudla pocit, že sa v prehnaných popisoch týchto udalostí doslova vyžíva. Práve preto asi nemôžem nájsť jej skrytý odkaz a preniesť sa cez to. Približne v polovici knihy som neodolala a prečítala si epilóg, aby som pochopila, čo ňou chcel autor povedať. Viem, že chcel poukázať na hrôzy vojny nielen na samotných bojiskách a vo vyhladzovacích táboroch, ale aj na to, ako sa vojna dotkla bežného života obyčajných ľudí, ktorí boli ďaleko od frontu. Na biedu, nenávisť, prenasledovanie, citový chlad, hrubosť a stratu ľudskosti. Preto zvolil za hlavného hrdinu malého nevinného chlapca, ktorý ešte nedokázal rozpoznať čo je dobré a čo zlé. Vytvoril kontrast nevinnosti chlapca s aktuálnou situáciou, v ktorej sa vtedajší svet nachádzal - s vojnou a všetkými jej tienistými stránkami aj mimo najťažších bojov, kde lietali guľky a zomierali vojaci. Nakoľko aj sám autor bol rovnako ako aj chlapec odlúčený od rodiny, aby ho tým jeho najbližší ochránili pred smrťou v koncentračnom tábore brala som hlavnú postavu ako časť samotného autora. Aj napriek tomu, že autor žil v tej dobe mi v tejto knihe chýbala autenticita - cítila som, že autor hľadá spôsoby ako čitateľa vydesiť a gradovať dej. Niektoré scény boli zbytočne drastické, naturalistické až odporne nechutné a skôr teda mňa ako čitateľa úplne nenaviedli na to, čo tým chcel autor skutočne povedať. Naviedli akurát tak môj žalúdok k búrlivému tancu a prehodnocovaniu či sa jeho obsah nemá vydrať čo najrýchlejšie von (a teraz som nechuťák ja 😁). Istý čas som tiež mala veľmi zlý pocit, hlavne keď som sa vracala z práce domov večer, že na mňa z kríkov vyskočí nejaký sexuálny predátor alebo nepodarená "prerastená" verzia Christiana Greya.  Jednoducho divný stihomam. Ak takéto pocity spôsobí prečítanie knihy, tak to určite nie je dobrý signál.

Bohužiaľ som sa teda s touto knihou nedokázala stotožniť a odosobniť sa - to sa mi ešte pri žiadnej knihe nestalo. Až doteraz. Môj názor je však sčasti ovplyvnený aj tým, že som pracovala s deťmi. V škôlke. Takéto príbehy, kde sú hlavnými hrdinami deti teda už prežívam inak. Asi sa aj v tom najhoršom človeku snažím niekedy márne nájsť aspoň "za necht" dobra. Niekedy je prehnaná empatia aj na škodu...Až priveľa brutality a tých najprízemnejších pudov boli aj na mňa priveľa - a to nepatrím medzi prvotriedne padavky. Kniha teda na mojej polici ostane a už sa k nej na 99% nevrátim. Dúfam, že ani v zlom sne...

Nakoľko však môj názor je sčasti ovplyvnený mojou predošlou profesiou - vyjdem trocha z mojej komfortnej zóny a na jej celkové ohodnotenie použijem trocha iný spôsob.
Moje osobné ohodnotenie tejto knihy je max. 3* z 10 - hlavne preto, že mne prišla prehnane nechutná. 
giphy.com
No nakoľko existuje veľa čitateľov, ktorí sa dokážu viac odosobniť a nájsť v knihe hlbšiu myšlienku aj napriek početným zverstvám, ktorými je táto kniha prešpikovaná - tak pre týchto "odvážnejších" čitateľov uvádzam hodnotenie 5 z 10*. Ku ktorým sa zaradíte je už na Vás. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)