31. mája 2021

Experiment, ktorý "pošramotil" povesť psychológie a psychiatrie. Prifarbený podvod s dobrým marketingom alebo holá pravda?

Je jasné, že keď som v edičnom pláne Ikaru videla knihu Majster pretvárky, tak som ju hneď mala vo svojom wishliste. Nakoľko bola radená zároveň aj medzi beletriu a aj odbornú literatúru, tak som vedela, že zrejme presne toto hľadám. Fakty, pikošky, no aj akási spoveď samotnej autorky? Parádna kombinácia, tak sem s tým!

Knihy som sa spočiatku trocha obávala. Dôvodom bola jej hrúbka. Má necelých 430 strán, no nenechajte sa pomýliť rovnako ako ja. Text zaberá málinko viac ako 3/4 knihy. Zvyšných cca 100 strán sú poznámky a zdroje.

Úvodné kapitoly ma do knihy ozaj vtiahli. Príbeh samotnej autorky bol naozaj na zamyslenie. Bola krok od toho, aby sa ocitla na psychiatrii kvôli stanoveniu nesprávnej diagnózy. Mala však šťastie, že jej lekár sa snažil prísť na koreň veci a pátral do hĺbky. Namiesto ochorenia mozgu - autoimúnnej encefalitídy jej lekári stanovili diagnózu psychiatrickú - schizoafektívnu poruchu. V jej prípade však výkyvy, ktoré sa objavili v jej správaní spôsobil mozog, ktorý bojoval s telom. Jej choroba teda nemala duševný, ale biologický ráz. Táto jej skúsenosť stačila na to, aby sa viac zaujímala o psychológiu a začala prednášať. Zamyslela sa totiž nad tým - koľko takých ako je ona chodí po tomto svete? Koľkým ľuďom takto nesprávne stanovili diagnózu a narozdiel od nej sú možno dodnes považovaní za psychiatrických pacientov hoci pôvod ich choroby bol iný? Čudovali by ste sa, no aj napriek tomu, že medicína je dnes na špičkovej úrovni, tak riešenie niektorých problémov, s ktorými sa potýka pacient i lekár sú stále v nedohľadne. U nás to ani tak prekvapujúce nie je - no to je žiaľ otázka chýbajúcich financií. 

Zaradenie tejto knihy je možno pre čitateľa zmätočné, no naozaj ide o literatúru faktu s prvkami beletrie. Autorka išla v mnohých prípadoch do hĺbky a predstavila čitateľovi akýsi vývoj psychológie a psychiatrie. Okrajovo spomína aj niektoré významné diela z tohto odboru, pričom mnohokrát sa v knihe objaví odbočka k ďalšej kultovej knihe - Prelet nad kukučím hniezdom. Spomenula napríklad aj známy Standfordský väzenský experiment, experiment Nellie Blyovej na neslávne známom ostrove Blackwell, dôkaz o tom, že nacisti prevzali "myšlienku nútených sterilizácii chorobomyseľných" od Američanov či o trápenie Rosemary Kennedy- mladšej sestry JFK. Akýsi úvod do sveta psychológie a jej úspechy i pády - to je prvá časť knihy. 

V druhej časti knihy si už vybrala jeden konkrétny experiment, ktorý ju fascinoval. Ide o experiment doktora Rosenhana. Jeho článok O duševnom zdraví na šialených miestach, ktorý uverejnil prestížný vedecký plátok Science vyvolal vo svete obrovské ohlasy a škandál. Doktor Rosenhan sa dal spolu s ďalšími 7 dobrovoľníkmi anonymne hospitalizovať na rôznych psychiatrických liečebniach a ústavoch v USA. Cieľom tohto experimentu bolo zistiť, aká je schopnosť psychológov a psychiatrov správne stanoviť diagnózu. Choroba, ktorá má biologický charakter sa dnes dá zachytiť pomocou rôznych prístrojov či odberov, no ako správne stanoviť diagnózu, ktorá postihuje takpovediac emočnú stránku človeka - jeho vnímanie, vedomie? Je to vôbec možné alebo sa psychológia opiera len o dohady a stanovenie diagnózy je vlastne len "lotéria" a akési tápanie v tme? 

Rosenhan bol opatrný, Nechal sa hospitalizovať na klinike po dohode priamo s jej riaditeľom. Personál však neupovedomili. Výsledky jeho experimentu sa uvádzajú dodnes a sú jedným z najčastejšie citovaných článkov z oblasti psychológie a psychiatrie. Aj napriek tomu, že od jeho uverejnenia prešlo už takmer 60 rokov. Autorka sa snažila vypátrať účastníkov experimentu a nakoľko natrafila na príliš veľa nejasností, tak sa pokúšala prísť na to, čo Rosenhana k experimentu viedlo a či bol naozaj pravdivý a do bodky podložený skutočnými a nie vyfabulovanými dátami. 

V tretej časti už viac rozoberá dôsledky daného experimentu na ďalší vývoj psychológie a psychiatrie a aj i pozadie a motiváciu profesora Rosenhana. Autorka sa snažila nebyť jednostranná. Pozerala sa na výskum komplexne, pátrala a študovala. Spočiatku som vôbec nemala pocit, že by Rosenhanovi nejak nadŕžala a snažila sa jeho experiment verifikovať alebo naopak negovať. No asi 70 strán pre koncom nastal akýsi zlom. Povedala by som, že práve v tejto časti už príbeh začínal naberať kontúry, ktoré by nemal.Rozprávanie už nebolo dynamické a skĺzalo do nudy. Autorka už totiž natrafila aj na odporcu a kritika Rosenhana a jeho výskumu a mala som pocit, že trochu mení strany a prezlieka kabáty ako jej to vyhovuje. Nejednostrannosť, ktorú som zo začiatku v príbehu videla sa akoby postupne vytrácala... Ale možno to bol len môj pocit. 

Každopádne ani kúpu a ani prečítanie tejto knihy neľutujem. Obohatila ma. Po prečítaní ostala plná farebných lepíkov. To sa mi stáva len vtedy, ak v knihe natrafím na niečo, čo si neskôr dohľadávam alebo k čomu sa vraciam. Priznám sa, že o Rosenhanovom experimente som počula prvýkrát. A to aj napriek tomu, že jeho článok bol prelomovým, viedol k zásadnej zmene chápania psychológie i k zatváraniu mnohých psychiatrických inštitúcií. Páčilo sa mi, že autorka sa podelila so svojimi skúsenosťami a že jej príbeh nebol len prehliadkou suchých faktov, ale do príbehu dala aj kúsok seba. Iritoval ma len koniec, kedy už dynamika výrazne upadala a kedy autorka mierne skĺzla k teoretizovaniu a dohadom. Knihu hodnotím na 4/5*. Viac zaujme tých, ktorým nevadia psychologické termíny a ktorí sa aj reálne o psychológiu zaujímajú a dokážu sa prehrýzť aj odbornejšími publikáciami v tomto odbore.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)