13. júla 2019

Láska dokáže prísť aj tam, kde ju vôbec nečakáš - "zabudnutý" príbeh lásky v Osvienčime

Ľúbostný motív v literatúre je hádam taký starý ako literatúra vôbec. Už odpradávna bol nosným prvkom veľkej časti umeleckých diel. Láska je totiž silným citom, ktorý dokáže v človeku vyvolať emócie rôzneho charakteru. Zvyčajnou cieľovou skupinou tohto žánru sme práve my ženy. Umožňuje nám totiž "prežiť" svoje skryté túžby, odpútať nás od reality, zažiť aspoň v našej fantázií niečo pekné či sčasti zahojiť boľavé srdiečko po rozchode a sklamaniach. Láska na opačných stranách barikády je v literatúre celkom častá - bohatý princ a chudobná slúžka, Maharadžova dcéra a prelietavý podvodník či dvaja mladí ľudia zo znepriatelených rodín ako Rómeo a Júlia. Ak však láska vzplanie tam, kde ľudskosť a cit nemali miesto jedná sa o raritu. O to viac, ak sa príbeh zakladá na skutočnosti. Preto by som Vám rada predstavila knihu Láska za ostnatým drátem od autorky Hana Radulić.

photo by Daniela Kočiščáková

Popravde, nie som veľmi milovníkom romantických kníh. Nedokážu vo mne vyvolať želanú emóciu. Väčšinou sa mi zdajú "na jedno kopyto", často s pocitmi a zážitkami nemožnými v reálnom živote. Česť výnimkám - chlapom, ktorí nezabudli na romantiku a sú ukážkoví gavalieri. Ale nie som veľmi zástancom dávania falošných nádejí a scény sladšie ako "turecký med" teda nemusím. 

Po tejto knihe som siahla hlavne vďaka tomu, že dej sa odohráva počas druhej svetovej vojny. Rada čítam skutočné príbehy z tohto obdobia. Nesú v sebe krásne posolstvo o sile, odvahe a odhodlanosti ľudí, ktorí sa vedeli vysporiadať s nepriazňou osudu a napriek všetkému sa nevzdali. O to viac si ich cením, pretože veľa preživších z tohto obdobia už na svete nie je. Zároveň oceňujem, že sa dokážu so svojimi spomienkami podeliť aj s cudzími ľuďmi a ísť s kožou na trh. Kniha ma zaujala už len kvôli faktu, že nejde o fikciu. Príbeh sa zakladá na skutočných udalostiach. Ako som už predostrela, hlavným motívom knihy je láska medzi ľuďmi na dvoch rozdielnych stranách barikády - medzi esesáckym dozorcom Franzom Wunschom a židovskou väzenkyňou Helenou Citrónovou.

Kniha je rozdelená do celkovo 11 kapitol. Jedná sa o knihu menšieho rozmeru a aj písmená sú vcelku veľké. Preto nie je problém prečítať ju za jeden večer. Mne to trvalo 3 večery.
Príbeh začína transportom hlavnej hrdinky Heleny do koncentračného tábora v Osvienčime. Začiatočné kapitoly Vás prevedú "životom" v tábore a tým, čím si musela Helena prejsť. Od krutosti kápov, cez neľudské podmienky v barakoch až po každodenné martýrium počas prác, na ktoré boli ona a jej priateľky z tábora pridelené. Helene sa podarí dostať sa "do lepšej" časti tábora. Do tzv. časti s názvom Kanada, kde najčastejšie ženy triedili batožinu a osobné veci transportovaných. Tam však nie je v bezpečí - zistia totiž, že sa tam vyskytla neoprávnene. Pred bolestivým trestom s často krutým koncom ju zachráni jej krásny spev. Rukou osudu sa ocitne na narodeninovej oslave Unterscharführera Wunscha. Tomu sa pri pohľade na ňu rozbúcha srdce.

Helena sa spočiatku bráni, esesák je jej odporný. Wunsch stále okúzlený a povzbudený svojou mocou skúša, čo si môže dovoliť. Helena sa však nenechá zlomiť a prejaví sa klasická ženská urážlivosť, čo Franzovi ešte viac imponuje. Nenápadne ju navštevuje v Kanade a vyhľadáva jej blízkosť. Helena je však stále na pochybách - niet sa čomu čudovať. O tom, že Franz ju skutočne miluje ju presvedčí až situácia, kedy kvôli nej veľmi riskuje...

V tomto príbehu netreba očakávať otrepané klišé. Vzhľadom k vtedajšej situácií a dobe sa to ani nedá. Franz sa nakoniec dočkal jedného gesta lásky od Heleny - pri súde svedčila v jeho prospech. Wunscha prepustili, pred súdom bol nevinný kvôli nedostatku dôkazov. Je však jasné, že pokiaľ došlo vďaka Helene k jeho náprave, tak ho morálna vina musela prenasledovať po celý zvyšok života.

Tento príbeh ma ozaj chytil za srdce. Niekedy je nemožné, aby v takých podmienkach vzniklo niečo tak čisté ako je láska. Tu sa to podarilo. A je to aspoň malý plamienok nádeje, že v ľuďoch - hoci sú napohľad zlí resp. ich tak spoločnosť vidí, môže vzplanúť aj niečo krásne, čo ich dokáže napraviť. Nezastávam sa Franza Wunscha, ale je zjavné, že asi nebol až tak úplne ukážkovým esesákom alebo je možné, že v ňom nakoniec láska dokázala zabiť v sebe " to monštrum" a že sa v ňom čosi zlomilo. Tento príbeh je toho dôkazom. Za svoje zločiny mal však určite pykať, no na to tu nie sme. Knihe preto udeľujem 8.5/10* a to nielen vďaka zaujímavým ľudským osudom, ktoré popisuje, ale aj kvôli veľmi dobrej čitateľnosti a ľahkosti, s ktorou ho autorka napísala. Ak máte radi romantiku a čítate príbehy z obdobia druhej svetovej vojny, tak po tejto knihe určite siahnite.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Šup sem, čo máš na srdiečku - pochvala, kritika, doplnenie...<3 Len prosím nezabúdaj na slušnosť ;)